HSP AS

fade

HSP AS se poklonio žrtvi Vukovara i Škabrnje!

18 Studeni 2017 In Vukovarsko-srijemska

Kao i svake jeseni nižu se tužne, ali i slavne obljetnice na događanja i heroje iz Domovinskog rata. Domovinski rat i vrijednosti proistekle iz takvog pravednog i obrambenog rata utkane su u temelj moderne hrvatske države, ali i u Statut i Program HSP AS. Vukovar kao simbol otpora i pobjede nad daleko jačim neprijateljem nosi epitet Grada heroja kao i svi njegovi branitelji i stanovnici te slavne 1991. godine. Njima u čast održavaju se razni protokoli kako bi se otrgnuli od zaborava slavni događaji i hrvatski vitezovi koji su u slavonskoj ravnici položili svoje živote čuvajući, braneći i stvarajući suverenu, samostalnu i nezavisnu Republiku Hrvatsku braneći svoj grad, svoj Vukovar.

Vodstvo HSP AS na najvišoj razini svake godine pohodi većinu navedenih događanja, pa tako i ono najvažnije, „Kolonu sjećanja“ koja se svake godine održava povodom tužne obljetnice okupacije Grada heroja. Ove godine, dana 18.11.2017. pod sloganom „Vukovar – mjesto posebnog pijeteta“ održan je Dan sjećanja na žrtvu Vukovara. Prigodni program u kojem je nastupila Klapa HRM „Sv. Juraj“ održan je u dvorištu Opće županijske bolnice Vukovar s početkom u 10,00 sati. U službenom programu ispred HSP AS kao i u Koloni sjećanja sudjelovali su dopredsjednik Podružnice HSP AS Vukovar i predsjednik sindikata vukovarske „Luke“ Josip Previšić, član Predsjedništva stranke i županijski vijećnik iz Vukovara Tomislav Džanak, predsjednik vinkovačke starčevićanske mladeži Hrvoje Ćorić, dopredsjednik Podružnice HSP AS Vinkovci Tvrtko Dujić, predsjednik vinkovačke Podružnice HSP AS i član Časnog suda na razini RH Tomislav Miličević, član Časnog suda na razini RH iz Iloka Krešimir Vrljić, članica Predsjedništva stranke iz S. Broda Katica Golubičić, član predsjedništva stranke i predsjendik Općinskog vijeća Općine Nijemci Mirko Jurišić, glavni tajnik Pero Ćorić i predsjednik stranke Hrvoje Niče mag.oec.

„Križni put - Kolona sjećanja“ krenuo je nakon polusatnog programa iz dvorišta vukovarske bolnice. Kolonu od nekoliko desetaka tisuća domoljuba iz cijele Hrvatske, Europe i svijeta predvodili su članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata zajedno s pripadnicima 204. vukovarske brigade i braniteljskim udrugama grada Vukovara.

Hod ulicama Vukovara Gundulićeva, Kardinala Alojzija Stepinca, Frankopanska, Nikole Andrića, Stjepana Radića, Trg Slavija, Bana J. Jelačića, do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata Vukovar završio je oko 12,30 sati. U Koloni sjećanja bili su brojni stranački dužnosnici, članovi i simpatizeri iz Hrvatske od Korčule do Iloka kao i oni iz BiH, Austrije, ... te drugih zemalja gdje obitavaju Hrvati i domoljubi.

Dolaskom kolone na Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata položene su „Ruže za poginule branitelje i civile“ kod Spomen križa. Na istom prostoru održan je državni protokol polaganja vijenaca, paljenja svijeća i odavanja počasti. Sv. Misu zadušnicu za žrtve iz Domovinskog rata Grada Vukovara predvodio je požeški biskup mons. Antun Škvorčević.

U isto vrijeme 18.11.2017. održan je i Dan sjećanja na Škabrnju. Protokol odavanja počasti žrtvi poginulih i ubijenih škabrnjana započeo je Kolonom sjećanja, hodom od ulaska u mjesto do Spomen obilježja masovne grobnice poginulih mještana Škabrnje u Domovinskom ratu. Sv. Misa zadušnica je potom služena u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije.

Dan sjećanja u Škabrnji nastavljen drugim dijelom Kolone sjećanja te hodom od središnjeg općinskog trga do Katoličkog groblja sv. Luke. Uz vojne počasti podno Središnjeg križa vijence su položila najviša državna izaslanstva, Ravnateljstva policije, dužnosnici Zadarske županije, općina i gradova te braniteljske udruge.

U Škabrnji je u Domovinskom ratu poginulo 86 branitelja i civila, od kojih je najveći broj ubijen 18.11.1991. godine, a mjesto je gotovo potpuno uništeno i sravnjeno sa zemljom. Brojno i snažno stranačko izaslanstvo u Škabrnji predvodili su predsjednik stranačkog Odbora branitelja za Dalmaciju i koordinator HSP AS za zadarsku županiju Slobodan Dević Pićo i predsjednik stranačkog Odbora za branitelej na razini RH Ante Žoni Maksan iz Pakoštana.

Stranačke organizacije su počast i pijetet žrtvi Vukovara i Škabrnje odavali i dan ranije kao i samog Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje diljem RH. Isto će biti nastavljeno i ovih dana.

Newsletter

AcyMailing: Could not load compat file for J2.5.28This module can not work without the AcyMailing Component

Kontaktirajte nas

Čulinečka 119, 10 000 Zagreb, Hrvatska.

  • Telefon: +385 01 2865 261
  • Fax: +385 01 2865 264

Pratite nas putem

Na društvenim mrežama smo. Pratite nas.
Nalazite se ovdje: Naslovnica Novosti Vukovarsko-srijemska HSP AS se poklonio žrtvi Vukovara i Škabrnje!